ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

ΑΕΚ – Ντινάμο Ζάγκρεμπ 2-2 : αυτή η πρόκριση (για τον Μιχάλη)....δεν χανόταν!

 Για τον Μιχάλη και για τον κόσμο της! 

Η ΑΕΚ έκανε την ανατροπή της ιστορίας της και από το 0-2 και τον αποκλεισμό πέρασε στα πλέι οφ με δυο μαγικές ενέργειες του Αραούχο και χρυσό γκολ του Βίντα (2-2), ξεραίνοντας τους Κροάτες!

Ένα ματς... ΑΕΚ σε όλο της το μεγαλείο! 

Μετά από ένα κινηματογραφικό 90λεπτο, αντάξιο των απαιτήσεων και της συνθήκης του αγώνα, η Ένωση πήρε μια επική, μια ιστορική πρόκριση επί της Ντινάμο Ζάγκρεμπ (2-2) με την ανατροπή του αιώνα και πάει πια σε δύο ματς κόντρα στην πρωταθλήτρια Βελγίου, Αντβερπ, στα πλέι-οφ του Champions League, με στόχο την μεγάλη επιστροφή στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. 

Η αντίστοιχη επιστροφή της σε ευρωπαϊκό ματς στη Νέα Φιλαδέλφεια μετά από δύο δεκαετίες, οδήγησε ωστόσο και συνολικά σε ένα από τα μεγαλύτερα βράδια της ιστορίας της. 

Σε ένα συνολικά εξαιρετικό και γεμάτο φάσεις αγώνα, οι Κροάτες ήταν αυτοί που προηγούνταν με 0-2 στο 65' (45+2' Σούταλο, 65' Λιούμπισιτς), είχαν το σκορ πρόκρισης και τα πάντα στα πόδια τους. 

Η ΑΕΚ αυτή που έχανε ευκαιρίες και έμπαινε στις καθυστερήσεις καταθέτοντας πια όλη της την ποδοσφαιρική ψυχή: στο 90+2΄ο Σέρχιο Αραούχο ήταν ο άνθρωπος που άναψε την σπίθα και στο 90+8' η OPAP Arena πήρε φωτιά: η Ένωση κέρδισε πέναλτι, ο Λιβάι το εκτέλεσε, ο παραλίγο άνθρωπος του αγώνα Λιβάκοβιτς το έπιασε, όμως ο μέχρι εκείνο το σημείο χειρότερος παίκτης της ΑΕΚ στο γήπεδο, ο Ντομαγκόι Βίντα, με κεφαλιά στην επαναφορά έστειλε τους συμπατριώτες σπίτι τους και την Ένωση στα ουράνια! 

Μοιρασμένο και εξαιρετικό ματς από νωρίς

Όσον αφορά στην εικόνα και την εξέλιξη του αγώνα, από τα πρώτα δευτερόλεπτα η Ντινάμο ήταν αυτή που βγήκε πιο δυνατά στον αγωνιστικό χώρο, πίεσε πολύ ψηλά και έδωσε χώρο στην ΑΕΚ για αντεπιθέσεις. 

Αντίστοιχα, η Ένωση ισορρόπησε μετά το τέταρτο, με δική της πίεση και κυκλοφορία μπάλας -το γνωστό της παιχνίδι δηλαδή. Έτσι, το παιχνίδι ήταν από νωρίς μοιρασμένο σχεδόν στο απόλυτο 50-50. 

Και στο κομμάτι της κατοχής και στο κομμάτι των ευκαιριών. 

Συνολικά επίσης είχε πολύ καλό ρυθμό, αφού σε αυτό βοήθησε η διάθεση και των δύο να παίξουν μπάλα και να επιτεθούν. Τόσο οι «κιτρινόμαυροι» όσο και οι «μπλε» είχαν τις μεγάλες ευκαιρίες τους για ένα γκολ, από τα πρώτα λεπτά. 

Στα 49 δευτερόλεπτα, η ΑΕΚ έφτασε μια ανάσα από το γκολ. 

Σε μια αντεπίθεση που ξεκίνησε από διαγώνια μπαλιά του Γκαρσία, η μπάλα έφτασε αριστερά στον Χατζισαφί, αυτός άνοιξε για τον Πινέδα που μπήκε στην περιοχή αλλά υπό πίεση πλάσαρε ελάχιστα άουτ. 

Στο 3', η Ντινάμο βρήκε την πρώτη της στιγμή στο ματς, αλλά ο Μουκουντί έβαλε σωτήρια κόντρα στο σουτ του Σπίκιτς από καλή θέση. 

Δέκα λεπτά αργότερα, στο 13', οι Κροάτες και πάλι είχαν φάση, όταν το σουτ του Μπουλάτ από καλή θέση και όντας αμαρκάριστος, πέρασε 1 μέτρο άουτ. 

Στις φάσεις αυτές των φιλοξενούμενων, η ομάδα του Αλμέιδα απάντησε αμέσως. 

Στο 16' σουτ του Λιβάι στη κίνηση από σέντρα του Χατζισαφί πέρασε άουτ και ένα λετό μετά, από σέντρα του Ρότα, ο Τσούμπερ από εξαιρετική θέση δεν νίκησε τον Λιβάκοβιτς. 

Επόμενες δύο φάσεις ήταν και πάλι για τους Κροάτες, με την εικόνα αυτή του μοιρασμένου ματς να συνεχίζεται. 

Στο 23' λάθος του Βίντα στην αντεπίθεση, η Ντινάμο έβγαλε αντεπίθεση, ο Ιβανούσετς έκανε το στρώσιμο για τον Πέτκοβιτς που πλάσαρε από το ύψος της περιοχής αλλά ο Στάνκοβιτς μπλόκαρε. 

Νέο σουτ του Ιβάνουσετς στο 29' πέρασε ψηλά άουτ, ενώ ίδια κατάληξη είχε και το απευθείας φάουλ του Λιβάι Γκαρσία στο 31'.

 Ένα λεπτό πριν το φινάλε του πρώτου μέρος, οι Κροάτες είχαν νέα μεγάλη ευκαιρία, όταν μετά από κάθετη του Σούταλο και λάθος θέσεις από Γιόνσον και Βίντα, ο Μπουλά

Τελικά, δυστυχώς για την ΑΕΚ αυτή που έφτασε πρώτη στο γκολ ήταν η Ντινάμο, στο χειρότερο δυνατό σημείο -την τελευταία φάση του πρώτου μέρους. 

Το 0-1 στο χειρότερο σημείο

Ήταν το 45+2' σε μια φάση που ξεκίνησε από ένα μάλλον αχρείαστο φάουλ του Άμραμπατ αρκετά μέτρα έξω από την περιοχή. 

Μετά την εκτέλεση, η μπάλα έφτασε στα δεξιά απ' όπου έγινε το γέμισμα στην περιοχή, ο Πέτκοβιτς πήρε την κεφαλιά από τον Ρότα, ο Μικαϊλιτσένκο πήρε από κοντά την δεύτερη, ο Στάνκοβιτς έσωσε με τρομερή επέμβαση ενστικτωδώς αλλά ο Σούταλο από κοντά πήρε το ριμπάουντ και έκανε το 0-1 σε κενή εστία.

Το ξεκίνημα του β' μέρους, βρήκε την ΑΕΚ να έχει την κατοχή μεν, αλλά και αρκετά λάθη, με την Ντινάμο αντίστοιχα να είναι πια αυτή καλά στημένη στην άμυνά της και να δοκιμάζει να παίξει στην κόντρα, έχοντας πλέον το 0-1.

 Η Ένωση βελτίωσε σταδιακά και πάλι την κυκλοφορία της μπάλας και έτσι έφτασε στις μεγάλες ευκαιρίες του διλέπτου 56'-57'.

 Στην πρώτη, από αλλαγή παιχνιδιού του Σιμάνσκι, ο Χατζισαφί έδωσε στον Πινέδα που σούταρε δυνατά, ο Σούταλο του έβαλε την κόντρα, ενώ νέο σουτ του Γιόνσον έσωσε δύσκολα ο Λιβάκοβιτς. 

Στη δεύτερη, νέα αντεπίθεση της ΑΕΚ, ο Τσούμπερ έβγαλε κάθετη για τον Άμραμπατ που μπήκε στην περιοχή, όμως ο Λιβάκοβιτς έσωσε το πλασέ και πάλι.


Ο Λιβάκοβιτς τα έπιανε όλα και σοκ με 0-2

Όσο περνούσε η ώρα, το ματς ήταν λογικό να γίνεται «ροντέο». Η ΑΕΚ έβγαινε όλο και πιο μπροστά και η Ντινάμο έβρισκε πια πολλούς χώρους. Η απουσία αυτή των χαφ της ΑΕΚ, έκανε τη διαφορά στη φάση του 65', όταν οι Κροάτες βρήκαν το δεύτερο γκολ τους. 

Ο Λιούμπισιτς βρήκε εκτός περιοχής τον Πέτκοβιτς που με ωραία μπαλιά τροφοδότησε την διαγώνια κίνηση του συμπαίκτη του και αυτός με προβολή νίκησε τον Στάνκοβιτς για το 0-2. Ήταν πλέον ξεκάθαρο ότι τα πράγματα είχαν γίνει πολύ δύσκολα για την ΑΕΚ. 

Ο Αλμέιδα έκανε αλλαγές, όμως η ώρα περνούσε με τους φιλοξενούμενους να βγάζουν όλες τις άμυνες. 

Στο 69', επικίνδυνη η εκτέλεση του Γκατσίνοβιτς από πλάγια θέση, βρήκε τον Λιβάκοβιτς να απομακρύνει δύσκολα και πάλι.

 Ένα λεπτό μετά, ευκαιρία της Ντινάμο με τον Σπίκιτς που έφυγε στην κόντρα και σούταρε εκτός περιοχής, όμως ο Στάνκοβιτς έσωσε με τα πόδια. 

Απευθείας φάουλ του Μπουλάτ από καλή θέση στο 73' πέρασε άουτ και στο 78' ακυρώθηκε γκολ της ΑΕΚ από τον Μουκουντί μετά από εκτέλεση φάουλ, αφού ο Λιβάι ήταν σε θέση οφσάιντ πριν η μπάλα φτάσει στον σκόρερ.

 Στα τελευταία λεπτά, η Ένωση έκανε την αντεπίθεσή της, όμως πια οι Κροάτες διαχειριζόντουσαν έξυπνα και το τακτικό κομμάτι και τον χρόνο...

Ίσως το πιο ροκ 10λεπτο της αεκτζήδικης ιστορίας

Στο 90' οι γηπεδούχοι κυκλοφόρησαν ωραία τη μπάλα, ο Αραούχο σκόραρε, όμως η φάση ακυρώθηκε και αυτή ως οφσάιντ αφού το σουτ βρήκε στον Μάνταλο που ήταν εκτεθειμένος. Μπορεί τα... πρώτα δύο γκολ της ΑΕΚ να μην μέτρησαν, όμως το τρίτο ήταν και το καλύτερο! 

Στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων και με όλη την ομάδα πλέον να παίζει επίθεση, οι «κιτρινόμαυροι» κέρδισαν κόρνερ. 

Ο Ελίασον εκτέλεσε από δεξιά, ο Πέτκοβιτς πήρε την κεφαλιά προς τα πίσω και ο μυθικός Σέρχιο Αραούχο με ένα τρομερό εναέριο δεξί βολέ, έστειλε τη μπάλα χαμηλά στην αριστερή γωνία του Λιβάκοβιτς που αυτή τη φορά δεν είχε αντίδραση! 

Το 1-2 ήταν γεγονός και η ΑΕΚ είχε σκορ παράτασης. 

Όμως αυτό δεν έφτανε! 

Στο 90+5 ο Μάνταλος έχασε μεγάλη ευκαιρία και στο 90+7' η ΑΕΚ κέρδισε πέναλτι για χέρι του σκόρερ του 0-2 Λιούμπισιτς σε κοντρόλ του Αραούχο στην περιοχή μετά από εκτέλεση κόρνερ. 

Μετά από δίλεπτο έλεγχο του VAR, ο Νορβηγός ρέφερι έδειξε λευκή βούλα. 

Ο Λιβάι είδε τον σπουδαίο Λιβάκοβιτς να πιάνει και αυτό, όμως ο χειρότερος παίκτης του αγωνιστικού χώρου για την ΑΕΚ, ο Βίντα, ήταν αυτός που έδωσε τη λύση σε όλα! 

Με κεφαλιά στην επαναφορά, έκανε το 2-2 σε νεκρό χρόνο και έστειλε αφενός τους συμπατριώτες του σπίτι τους με άδεια χέρια και την ΑΕΚ στα πλέι-οφ του Champions League, με μια πρόκριση που όπως αποδείχθηκε, δεν γινόταν, ήταν αδύνατο να χαθεί! 


Οι συνθέσεις των ομάδων: 

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): 
Στάνκοβιτς, Χατζισαφί, Μουκουντί, Βίντα, Ρότα, Σιμάνσκι (67' Γκατσίνοβιτς), Γιόνσον (76' Μάνταλος), Πινέδα (76' Γαλανόπουλος), Τσούμπερ (67' Αραούχο), Άμραμπατ (67' Ελίασον), Γκαρσία.


Ντινάμο Ζάγκρεμπ (Ιγκόρ Μπίστσαν):
 Λιβάκοβιτς, Λιούμπισιτς, Σούταλο, Ριστόφσκι, Μοχαράμι, Μίσιτς, Μπούλατ, Ιβανούσετς, Μικαϊλιτσένκο, Σπίκιτς (86' Μάριν), Πέτκοβιτς. 
Διαιτητής: Έσπεν Έσκας (Νορβηγία)

Mπαράζ ανόδου στην Γ΄Εθνική (1ος όμιλος) : η ''ταυτότητα'' της πρεμιέρας! Αποτελέσματα , σκόρερς και βαθμολογία

 Πρεμιέρα το απόγευμα της Κυριακής στο ειδικό πρωτάθλημα μεταξύ των πρωταθλητών των Ενώσεων για την άνοδο στην Γ΄Εθνική και συγκεκριμένα στο...