ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

Aκόμα και η 15η θέση... είναι πολύ δύσκολο να κρατηθεί!

 Για δεύτερη μόλις φορά στην τρέχουσα δεκαετία των Κυπέλλων Ευρώπης η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί μόνο με μία ομάδα στο κυρίως… μενού της σεζόν στη φάση των ομίλων και θα έχει μόνο έναν εκπρόσωπο στο διήμερο (Πέμπτη και Παρασκευή) του kick off της σεζόν με τις κληρώσεις που θα φιλοξενηθούν όχι στο Μονακό, όπως συνήθως τα τελευταία χρόνια, αλλά στην Κωνσταντινούπολη!

Η προηγούμενη φορά στη δεκαετία ήταν μόλις την περίοδο 2019-20, όταν και πάλι ήταν μόνο ο Ολυμπιακός που απέκλεισε Πλζεν, Μπασάκσεχιρ και Κράσονταρ και βρέθηκε στους ομίλους του Champions League, ενώ στην προκριματική φάση είχαν αποκλειστεί ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Αρης και Ατρόμητος. Δεν είναι τυχαίο, βεβαίως, ότι η συγκεκριμένη σεζόν ήταν και η χειρότερη από πλευράς ελληνικής συγκομιδής στη δεκαετία με μόλις 4,900 πόντους που είναι και η πιο χαμηλή επίδοση στον νυν ελληνικό συντελεστή 5ετίας…
Ο Ολυμπιακός βεβαίως μπορεί είτε στο Europa League, αν αποκλείσει τον Απόλλωνα την Πέμπτη ή στο Conference να έχει πολύ καλύτερη συγκομιδή βαθμών σε σχέση με το Champions League εκείνης της περιόδου, αλλά από τον ελληνικό συντελεστή θα λείψουν οι τέσσερις πόντοι (σαν δυο έξτρα νίκες) που είναι το μπόνους της συμμετοχής στους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης.
Στην τρέχουσα δεκαετία των Κυπέλλων Ευρώπης ο Ολυμπιακός είναι και η μόνη ελληνική ομάδα που δεν έχει την παραμικρή απουσία από τη φάση των ομίλων με αδιάλειπτη συμμετοχή είτε στο Champions League είτε στο Europa. O ΠΑΟΚ ακολουθεί με επτά συμμετοχές και τρεις απουσίες, η ΑΕΚ με τρεις συμμετοχές τα έξι τελευταία χρόνια που επέστρεψε στην Ευρώπη και από δύο συμμετοχές έχουν Παναθηναϊκός και Αστέρας Τρίπολης.
Σε αυτή τη δεκαετία η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε μία φορά από τέσσερις ομάδες στη φάση των ομίλων τη σεζόν 2014-15 (Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και Αστέρας Τρίπολης) και δεν είναι φυσικά τυχαίο ότι ήταν η δεύτερη καλύτερη από πλευράς συγκομιδής βαθμών μετά την περσινή με την πολύ καλή πορεία του ΠΑΟΚ στο Conference…
Σε τέσσερις σεζόν είχαμε τρεις ομάδες σε Champions League και Europa, σε τρεις σεζόν είχαμε δύο εκπροσώπους και στις δύο που προαναφέραμε εκπροσωπηθήκαμε μόνο από τον Ολυμπιακό.
Το άσχημο για το ποδόσφαιρό μας είναι ότι στις δύο τελευταίες σεζόν που ο αριθμός των ομάδων στη φάση των ομίλων αυξήθηκε με τη δημιουργία και του Conference (είναι πλέον 96 στις τρεις διοργανώσεις σε σχέση με τις 80 που ήταν στις δυο), η ελληνική εκπροσώπηση μειώθηκε με δύο ομάδες πέρυσι και μια εφέτος.
Το επίσης οξύμωρο είναι ότι πέρυσι δεν το πληρώσαμε γιατί με τη συμμετοχή του Ολυμπιακού στο Europa και κυρίως την εκμετάλλευση από τον ΠΑΟΚ της πολύ ευνοϊκής συγκυρίας του Conference και την πορεία του μέχρι τα προημιτελικά, η Ελλάδα έκανε την καλύτερη συγκομιδή της δεκαετίας με 8,000 πόντους. Για να καταλάβουμε τη διαφορά με βάση τη μέχρι σήμερα ελληνική συγκομιδή στα προκριματικά για να φτάσουμε εφέτος στην ίδια επίδοση μας… λείπουν 13 νίκες, που θα πρέπει να τις κάνει μία ελληνική ομάδα στους ομίλους… Μάλλον δύσκολο!
Ποια είναι πλέον η μεγάλη απειλή για τη χώρα μας; Πολύ απλά ότι το πιθανότερο είναι ότι και οι δέκα χώρες από τη 12η θέση στη βαθμολογία της UEFA στην οποία έχει ήδη ανέβει η Νορβηγία μέχρι την 22η θέση στην οποία βρίσκεται η Κύπρος θα έχουν μεγαλύτερη εκπροσώπηση στη φάση των ομίλων από τη χώρα μας που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη 17η θέση της βαθμολογίας! Αυτό το στοιχείο είναι και το πλέον… δραματικό του φετινού ευρωπαϊκού καλοκαιριού του ελληνικού ποδοσφαίρου με έναν μόνο αγώνα να απομένει για την ολοκλήρωσή του.
Να μιλήσουμε με χειροπιαστά στοιχεία;
Τρεις ομάδες θα έχει δεδομένα στους ομίλους η 22η Κύπρος (ΑΕΚ Λάρνακας, Ομόνοια και Απόλλων) και πιθανότατα θα χάσει τον ΑΠΟΕΛ που καλείται να ανατρέψει την ήττα του με 3-0 στο πρώτο ματς από την Τζουργκάρντεν!
Μία σίγουρη ομάδα στους ομίλους θα έχει το 21ο Ισραήλ (Μακάμπι Χάιφα είτε στο Champions League ή στο Europa) αλλά τόσο η Χάποελ Μπερ Σέβα όσο και η Μακάμπι Τελ Αβίβ έχουν βάσιμες ελπίδες να βρεθούν στους ομίλους του Conference.
Tρεις σίγουρες ομάδες θα έχει η 20η Τουρκία (Τράμπζονσπορ, Φενέρ και Σίβασπορ), ενώ η Μπασάκσεχιρ θα παλέψει κόντρα στην Αντβερπ στα πλέι οφ του Conference για το τέσσερα στα τέσσερα!
Τρεις ομάδες θα έχει στους ομίλους και η 18η Δανία με απόσταση μόλις δύο νικών από τη χώρα μας με τη Μίντιλαντ να είναι ήδη στους ομίλους του Europa, την Κοπεγχάγη είτε στο Champions League ή στο Europa, τη Σίλκεμποργκ είτε στο Europa ή στο Conference και τη Βίμποργκ να έχει λίγες ελπίδες πρόκρισης στα πλέι οφ του Conference κόντρα στην Γουεστ Χαμ για το… τέσσερα στα τέσσερα!
Από τις χώρες που βρίσκονται κάτω από την Ελλάδα στη βαθμολογία της UEFA μόνο η 19η Κροατία κινδυνεύει να μείνει με μία ομάδα (Nτινάμο Ζάγκρεμπ), αφού η Χάιντουκ του Μάρκο Λιβάγια θα έχει δύσκολο έργο κόντρα στη Βιγιαρεάλ μετά την ήττα της με 4-2 στο πρώτο ματς για τα πλέι οφ του Conference.
Οσον αφορά τις ομάδες που θεωρητικά τουλάχιστον κυνηγάμε η 16η Τσεχία που μας ξεπέρασε μέσα στο καλοκαίρι θα έχει σίγουρα την Πλζεν είτε στους ομίλους του Champions League η του Europa, κατά πάσα πιθανότητα και τη Σλοβάτσκο στους ομίλους του Conference (στο πρώτο ματς νίκησε 3-0 την ΑΙΚ), ενώ η Σλάβια Πράγας θα παλέψει την Πέμπτη για το τρία στα τρία μετά την ήττα της με 2-1 στο πρώτο ματς από την πολωνική Ρακόφ.
Με μια ομάδα, αλλά μια με διαφορά δύο νικών από την Ελλάδα, κινδυνεύει να μείνει και η 15η Ελβετία που θα έχει σίγουρα τη Ζυρίχη στους ομίλους (Europa ή Conference) με τη Βασιλεία και τους Γιουνγκ Μπόις να έχουν δύσκολο έργο στα πλέι οφ του Conference κόντρα σε ΤΣΣΚΑ Σόφιας και Αντερλεχτ από τις οποίες ηττήθηκαν στους πρώτους αγώνες.
Τρεις εξασφαλισμένες ομάδες στους ομίλους έχει και η 14η Ουκρανία με το… βαρύ της πυροβολικό και συγκεκριμένα τη Σαχτάρ (Champions League), Ντιναμό Κιέβου (Champions League ή Europa) και Ντνίπρο (Europa ή Conference)!
Από την άλλη πλευρά ο Ολυμπιακός καλείται την Πέμπτη στο Καραϊσκάκης να πετύχει την μόλις τέταρτη νίκη σε 14 αγώνες στα προκριματικά για την Ελλάδα που έχει την 38η συγκομιδή βαθμών αυτό το καλοκαίρι στο σύνολο… 55 χωρών και από εκεί και πέρα θα χρειαστεί μίνιμουμ… έξι νίκες για να φτάσουμε στη χειρότερη συγκομιδή βαθμών της δεκαετίας, την περίοδο 2019-20, όταν και πάλι ήταν ο μοναδικός εκπρόσωπος της χώρας μας στους ομίλους.
Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το μέλλον και την παρουσία του πρωταθλητή Ελλάδας είτε στους ομίλους του Europa ή στους ομίλους του Conference (θα είναι πιθανότατα επικεφαλής ομίλου το απόγευμα της Παρασκευής στην κλήρωση του Europa και σίγουρα στο Conference), αλλά όλα συνηγορούν στο ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο έχασε αυτό το καλοκαίρι μια μεγάλη ευκαιρία να πλασαριστεί ψηλά στη βαθμολογία της UEFA ενόψει του νέου κύκλου τριετίας των Κυπέλλων Ευρώπης 2024-27. Όλα δείχνουν, πιο καθαρή εικόνα θα έχουμε το βράδυ της Πέμπτης, ότι ακόμα και η 15η θέση, στην οποία επιστρέψαμε μάλλον απρόσμενα πέρυσι, είναι πολύ δύσκολο να κρατηθεί...

Γ΄Εθνική (1ος όμιλος) : η ''ταυτότητα'' της 33ης και προ-τελευταίας αγωνιστικής! Αποτελέσματα , σκόρερς και βαθμολογία

Με την 33η και προ-τελευταία αγωνιστική συνεχίστηκε το απόγευμα της Τετάρτης το πρωτάθλημα στον 1ο όμιλο της Γ΄Εθνικής Κατηγορίας όπου σημει...