ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

Οι νέοι κανονισμοί στο ποδόσφαιρο που έρχονται με τη νέα αγωνιστική περίοδο 2023-24 !

Η έναρξη της νέας ποδοσφαιρικής σεζόν πλησιάζει και μαζί της έρχονται και νέοι κανονισμοί αγώνων ποδοσφαίρου σε μία προσπάθεια να ξεκαθαρίσουν κάποιες καταστάσεις που προκάλεσαν μεγάλη συζήτηση την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο. 

Η IFAB αποκάλυψε τους κανόνες που από 1η Ιουλίου έχουν τεθεί σε ισχύ. 

Ας δούμε αναλυτικά τι αλλάζει στο ποδόσφαιρο από τη νέα σεζόν:

Με αφορμή το γκολ της Αργεντινής στον τελικό του Μουντιάλ και την παρουσία αναπληρωματικών στον αγωνιστικό χώρο υπήρξε αλλαγή στον κανονισμό. 

Μέχρι τώρα ίσχυε πως η παρουσία οποιουδήποτε στον αγωνιστικό χώρο είναι παράβαση και το γκολ ακυρώνεται. Πλέον αυτό άλλαξε.

Εάν, μετά το γκολ που σημειώθηκε και πριν από την επανέναρξη του παιχνιδιού, ο διαιτητής διαπιστώσει ότι ένα μη εξουσιοδοτημένο άτομο βρισκόταν στον αγωνιστικό χώρο τη στιγμή που σημειώθηκε το γκολ και αυτό το άτομο παρενέβη στο παιχνίδι:


Ο διαιτητής πρέπει να ακυρώσει το γκολ εάν το μη εξουσιοδοτημένο άτομο ήταν:

Ο διαιτητής πρέπει να ακυρώσει το γκολ εάν το μη εξουσιοδοτημένο άτομο ήταν:

- Ένας παίκτης, αναπληρωματικός, αντικαταστημένος παίκτης, παίκτης που αποβλήθηκε ή μέλος του προπονητικού επιτελείου της ομάδας που σημείωσε το γκολ, θα ξαναρχίσει το παιχνίδι με άμεσο ελεύθερο λάκτισμα από τη θέση του μη εξουσιοδοτημένου ατόμου.

- Εξωτερικός παράγοντας που παρενέβη στο παιχνίδι, εκτός εάν το γκολ σημειώθηκε με τον τρόπο που αναφέρεται παραπάνω στην ενότητα "μη εξουσιοδοτημένα άτομα στον αγωνιστικό χώρο". Το παιχνίδι θα συνεχιστεί με τη μπάλα στο έδαφος.


Ο διαιτητής πρέπει να κατακυρώσει το γκολ εάν το μη εξουσιοδοτημένο άτομο ήταν:

- Ένας παίκτης, αναπληρωματικός, αντικαταστημένος παίκτης, παίκτης που αποβλήθηκε ή μέλος του προπονητικού επιτελείου της ομάδας που δέχθηκε το γκολ. Ένας εξωτερικός παράγοντας που δεν παρενέβη στο παιχνίδι.


Ο εφεδρικός διαιτητής

Το καθήκον του εφεδρικού βοηθού διαιτητή θα είναι να αντικαταστήσει έναν βοηθό διαιτητή ή έναν τέταρτο διαιτητή ή έναν πρόσθετο βοηθό διαιτητή που δεν μπορεί να συνεχίσει την εργασία του και να βοηθά τον κύριο διαιτητή με τον ίδιο τρόπο όπως τα άλλα μέλη της ομάδας διαιτησίας στο γήπεδο του παιχνιδιού.

Επί της ουσίας ο εφεδρικός διαιτητής θα μπορεί να δώσει βοήθειες στον πρώτο ρέφερι της αναμέτρησης.


Ο χρόνος παιχνιδιού

Στο Μουντιάλ του Κατάρ παρατηρήθηκε το φαινόμενο να δίνεται αρκετός εξτρά χρόνος εξαιτίας και των πανηγυρισμών των ποδοσφαιριστών.

 Με τον νέο κανονισμό ο διαιτητής έχει τη δυνατότητα να συμπεριλάβει ξεχωριστά τους πανηγυρισμούς στη λίστα των λόγων απώλειας χρόνου και να δώσει κρατήσει επιπλέον χρόνο.


Το οφσάιντ

Ένας παίκτης σε θέση οφσάιντ που λαμβάνει την μπάλα από έναν αντίπαλο που εσκεμμένα έπαιξε την μπάλα, συμπεριλαμβανομένου του σκόπιμου παιχνιδιού με χέρι, δεν θεωρείται ότι κέρδισε πλεονέκτημα, εκτός εάν ήταν σκόπιμη απόκρουση από οποιονδήποτε αντίπαλο.


«Εσκεμμένο παιχνίδι» (εξαιρουμένου του σκόπιμου παιχνιδιού με το χέρι) είναι όταν ένας παίκτης έχει τον έλεγχο της μπάλας με δυνατότητα:

-Να πασάρει την μπάλα με συμπαίκτη.

-απόκτηση της κατοχής της μπάλας.

-απομάκρυνση της μπάλας (π.χ. κλωτσώντας ή με κεφαλιά)

Εάν η πάσα, η προσπάθεια να αποκτήσει την κατοχή ή η απομάκρυνση από τον παίκτη που έχει τον έλεγχο της μπάλας είναι ανακριβής ή ανεπιτυχής, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο παίκτης «έπαιξε σκόπιμα» την μπάλα.


Τα ακόλουθα κριτήρια θα πρέπει να χρησιμοποιούνται, κατά περίπτωση, ως ενδείξεις ότι ένας παίκτης είχε τον έλεγχο της μπάλας και, ως εκ τούτου, μπορεί να θεωρηθεί ότι "έπαιξε σκόπιμα" την μπάλα:

-Η μπάλα ταξίδεψε από απόσταση και ο παίκτης είχε καθαρή θέα

-Η μπάλα δεν κινούνταν γρήγορα

-Η κατεύθυνση της μπάλας δεν ήταν απροσδόκητη

-Ο παίκτης είχε χρόνο να συντονίσει την κίνηση του σώματός του, δηλ. ότι επρόκειτο για ενστικτώδη διάταση ή άλμα ή κίνηση που πέτυχε περιορισμένη επαφή/έλεγχο.

-Μια μπάλα που κινείται στο έδαφος είναι πιο εύκολο να παίξει από μια μπάλα στον αέρα.


Πειθαρχικά μέτρα

Ένας παίκτης μπορεί να τιμωρηθεί για τους εξής λόγους:

-Να αγγίξει τη μπάλα με το χέρι για να εμποδίσει ή να αποτρέψει την εξέλιξη μίας υποσχόμενης επίθεσης.

-Με οποιαδήποτε άλλη παράβαση σταματά μία πολλά υποσχόμενη επίθεση εκτός αν ο διαιτητής καταλογίσει πέναλτι.

-Αρνείται σε έναν αντίπαλο μια προφανή ευκαιρία για γκολ διαπράττοντας μια παράβαση που ήταν προσπάθεια να παίξει την μπάλα ή πρόκληση για την μπάλα και ο διαιτητής καταλογίζει ένα πέναλτι.


Τιμωρία σε προπονητή

Εάν κάποιος από τον πάγκο (αναπληρωματικός παίκτης ή μέλος του προπονητικού επιτελείο) διαπράξει παράβαση αλλά ο δράσης δεν μπορεί να εντοπιστεί τότε τιμωρείται ο πρώτος προπονητής.


Τιμωρία στον τερματοφύλακα

Ο κανόνας γίνεται αυστηρός για τους γκολκίπερ στην εκτέλεση του πέναλτι. 

Ο γκολκίπερ πρέπει να μένει πάνω στη γραμμή του και απέναντι από τον εκτελεστή μέχρι να χτυπήσει τη μπάλα.

 Ο τερματοφύλακας δεν μπορεί να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο που να αποσπά την προσοχή του παίκτη που θα εκτελέσει το πέναλτι. 

Δεν επιτρέπεται ούτε να καθυστερεί την εκτέλεση ούτε να αγγίζει τα δοκάρια ή το δίχτυ του τέρματος.